Winterswijk:
Ep IV Treffen in Winterswijk (Niederlande)
Winterswijk (NL - Netherlands)
Status: abgesagt
Die Regionalgruppe Niederlande möchte zum zweiten mal ein H0-RE RP25 Treffen organisieren in Winterswijk, und zwar in der Museumswerkstatt von Transit Oost. Hier stehen uns etwa 1000 m2 zur Verfügung für ein Epoche IV Arrangement wo wir zwischen den historischen Zügen und Bussen Eisenbahn spielen werden.
Dit jaar organiseren wij voor de tweede maal een H0-RE RP25 bijeenkomst in de werkplaats van Transit Oost in Winterswijk. Daar staat voor het Ep IV arrangement een hal van zo'n 1000 m2 ter beschikking, waar we tussen de historische treinen en bussen ons spel gaan spelen.
Teilnehmende Gruppen
- H0m (H0 / 1:87 )
- H0-RE (H0 / 1:87 )
Thema
Het is 1978. Een nieuw tijdperk breekt door. Een jaar geleden nam de Bundesbahn afscheid van de stoomtrein en nu verlaat ook de laatste Volkswagen Kever gemaakt in Duitsland de VW fabriek in Emden. Terwijl Grease uit de boxen schalt, verschijnt op het Duitse spoor steeds meer oceaanblauw-beige materieel tussen een bonte mengeling van materieel in de bekende tijdperk III kleuren. Op het Nederlandse spoor doen de eerste computers hun intrede in de verkeersleiding en maakt materieel ICM3 (Koploper) zijn eerste kilometers (http://in.beeldengeluid.nl/kanaal/2450-nederlandse-spoorwegen/2455-modernisering-bij-de-ns)
In Winterwijk mikken we op het bouwen van een H0 arrangement met aansluiting naar H0m. Een combinatie van Duitse enkelsporige Hauptbahn (zoveel mogelijk met Block) nog zonder bovenleiding en typische Nederlandse polderlandschappen met enkelsporige diesellijnen. Goederen gaan nog in grote getalen via het spoor en water, overslag tussen modaliteiten vindt plaats in de diverse binnenhavens.
SONSTIGES
Na de succesvolle editie van 2017 willen we ook deze keer weer een extra stap zetten. Het idee is om dit treffen niet per se voor groot en veel te gaan, maar te kiezen voor het samenbrengen van een aantal best practices.
De volgende zaken willen we inhoudelijk tijdens de bijeenkomst realiseren:
• Tijdperk: omstreeks 1978; dat betekent periode III ligt definitief achter ons. Vooroorlogse goederenwagens worden niet meer ingezet en modernisering van het spoor is overal te zien
• Het arrangement bestaat uit een combinatie van Duitse enkelsporige Hauptbahn (zoveel mogelijk met Block) nog zonder bovenleiding, met een aftakkende nebenbahn en een typische Nederlandse enkelsporige diesellijn. Aansluitingen op diverse binnenhavens is nadrukkelijk voorzien.
• Modules zijn technisch van een goede kwaliteit, voldoen aan de normen en hebben aantoonbaar al gefunctioneerd. De bijeenkomst is niet bedoeld voor het testen van nieuwe modules.
• Modules zijn voorzien van minimaal een basis ‘groene’ landschap laag. We willen nadrukkelijk aansporen om modules voor deze bijeenkomst weer eens aan te pakken en verder te bouwen of verfijnen. Het oog wil ook wat, we mikken dan ook op een treinrit zonder passages van een “multiplex woestenij”.
• Stations zijn voorzien van een beveiliging, deze hebben inrijseinen en/of andere voorzieningen.
• Gebruik van een “Zugmeldebuch” op de hoofdbaan wordt aangemoedigd.
• Dienstregeling wordt naast de bekende tijd-weg diagram en BFO ook aangevuld met gedefinieerde omlopen voor lokken en rijtuigen, ruiters voor startopstelling, GZV, bekende treinlengtes (aan/afvoercapaciteit per station).
• Goederenstromen oriënteren zich op de Bahnhofsdatenblatter. Gepland wordt op maximaal 10% binnenvrachten. Vrachtbrieven worden per sessie afgegeven bij de schaduwstation. Goederentreinen kennen gedefinieerde as-aantallen met limieten per station.
• Alle goederentreinen rijden met sluitborden.
• Kolen, steenslag, e.d. worden als stortgoed vervoerd. De Sammelbestelling van Matthijs heeft in genoeg kolen geresulteerd om dit nu ook toe te gaan passen. Dus geen vaste Kohleneinsätze. Het beladen van een kolen Gag zal de benodigde tijd in beslag gaan nemen.
• Materieel is aangepakt, voorzien van RP25, wagenkaart, Fleischmann of OBK koppelingen, vastgelegde NEM schacht en geweatherd. Wielen met RP25 zijn noodzakelijk om over het arrangement te kunnen rijden. Dus geen NEM-wielen en geen wagens nieuw uit doos.
• Ook locomotieven en personenrijtuigen zijn voorzien van wagenkaarten zodat daar omloopbrieven kunnen worden ingestoken.
• Opbouwen doen we systematisch en gedisciplineerd, met duidelijkere taken en afronding zodat we bij een vroege aankomst ook op de dag van opbouw 's avonds kunnen rijden. We gaan taken als uitmeten, tak opbouwcoördinatoren, de opbouw van DCC, telefoon, klok, bij verschillende personen beleggen.
Dit alles betekent (wellicht) een kleiner arrangement met een hogere visuele kwaliteit, een dienstregeling die vraagt om exacte uitvoering, en deelnemers die zich daar aan willen committeren, zowel in de aanloop en voorbereiding als tijdens het spel zelf. Tevens vraagt dat een spelleider, diegene die zorgt dat het beoogde doel wordt bereikt en die desnoods knopen doorhakt om dat doel te bereiken.
De organisator, de planner, de spelleider bepalen uiteindelijk wat deelneemt. Mooiere en passender spullen hebben absoluut voorrang. In de evaluatie is er ruimte voor reflectie en discussie. We maken na de opbouw een Streckenrundgang om de bijzonderheden van stations, aansluitingen en baanvakken (evt snelheidsbeperkingen e.d.) te leren kennen. De maker van de dienstregeling zal op diverse momenten ook zaken toelichten.
Op deze wijze willen wij weer een kader neer zetten waar we naar toe kunnen werken. Zowel in de voorbereiding van dit treffen, maar ook voor ideeën in de aanloop van andere Treffen. Een serieus punt op de horizon. Wie doet er mee?
Rob te Kronnie (arrangement), Edgar Snijders (dienstregeling), Paul Hartman (koek en zopie) en Louis Michielsen (algemeen).